芯片有機會香港制造?

中國與美國的貿易爭端,演變成科技戰爭。中國自主芯片研發亦引起討論,而中國積極發展開源晶片架構RISC-V,先後成立了中國RISC-V產業聯盟(China RISC-V Industry Consortium)和上海市RISC-V專業委員會,上月,阿里屬下的平頭哥發佈玄鐵910(XuanTie910)RISC-V處理器。

如果瀏覽一下RISC-V基金會網頁,就發現275名會員包括了所有IT產業的巨頭,近期中國大量入口芯片,努力自主發展芯片,更有無限遐想。

儘管話RISC-V前景無限,中期內仍只能作為輔助性處理器,不過最令RISC-V吸引就係開源。RISC-V在加大柏克萊分校出現,而RISC-V指令架構則以開源Berkeley Software Distribution(BSD)方式授權,BSD以往係指開放源碼UNIX系統,唔少作系統都同BSD有關。BSD開放所有設計細節,只要知會加大柏克萊分校就可使用。不同於Linux的GNU License,BSD License增量設計或自主設計,並不需同時開源。

BSD初創可利用RISC-V開發產品原型,授權亦容許源碼不斷調整延伸,亦沒有專利風險,可開發出特殊用途處理器。

一般處理器必須有軟件及支援應用嘅微架構,ARM就係花好長時間,終於壟斷流動領域,MIPS架構則網絡領域較流行;即使在個人電腦/伺服器上x86亦難以被取代,RISC-V短期內好難取代上述處理器指令集(ISA),因為各自有深厚生態環境。

全球最大兩家芯片設計公司亦擁有本身ISA Synopsys(ARC)及Cadence (Tensilica),以上所有芯片都可伸延新出功能,設計出不同的DSP及音效芯片等。

Linux已經移植RISC-V,甚至可內嵌在RISC-V芯片。不過RISC-V針對專門設計,延伸至不同用途,設計工具開始成形,未來可開發專用AI或機械學習芯片,物聯網等新興用途。從自主設計ISA,完成測試芯片,不需高深技術實力及大團隊,細團隊隨時可以開發出性能超越芯片。如何令ISA市場化,用戶大規模採用,先係關鍵問題所在。

唔少大企業開始向RISC-V貢獻源碼,舊年推出RISC-V SoC FPGA供應用開發,支援實時Linux應用。Western Digital亦貢獻SweRV指令集,最近亦改善RISC-V支援KVM虛擬化平台。RISC-V距離大型商用,仍有一段時間,阿里嘅玄鐵910就針對5G、AI、網絡、閘道運算、自動駕駛等用途,唔係。

未來會否有香港初創,開發出有專門用途芯片,令人感到興趣。香港曾有唔少芯片設計專家,摩托羅拉就曾在港設計龍珠芯片。好少人注意,太陽電腦Sparc處理器亦曾一度由香港設計人員領軍。RISC-V芯片由小型團隊開發,未來再有香港設計芯片出現,真係亦亦未可知。

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *